Partner: Piotr Szymański |
Recent publications
1. | Kiełczyński P., Szymański P.♦, Szalewski M., Wieja K., Balcerzak A., Ptasznik S.♦, Application of Density Measurements for Discrimination and Evaluation of Chemical Composition of Different Types of Mechanically Separated Meat (MSM), Molecules, ISSN: 1420-3049, DOI: 10.3390/molecules27217600, Vol.27, pp.1-13, 2022 Abstract: At present, the problem of identifying and controlling different types of Mechanically Meat density; Mechanically Separated Meat (MSM); protein content; fat content; Sodium (Na) content; Calcium content (Ca) Affiliations:
| |||||||||||||||||||||||||||||||
2. | Wieja K., Kiełczyński P., Szymański P.♦, Szalewski M.♦, Balcerzak A., Ptasznik S.♦, Identification and investigation of mechanically separated meat (MSM) with an innovative ultrasonic method, Food Chemistry, ISSN: 0308-8146, DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.128907, Vol.348, pp.128907-1-9, 2021 Abstract: An innovative analytical ultrasonic method for identification and investigation of Mechanically Separated Meat (MSM) samples is presented. To this end, the ultrasonic wave velocity (f = 5 MHz) in the investigated meat samples was measured. The measured ultrasonic velocity ranged from 1553.4 to 1589.9 m/s. The investigations were performed for: 1) minced hand deboned chicken fillets, 2) low pressure MSM from chicken carcasses, 3) low pressure MSM from chicken collarbones, 4) high pressure MSM from chicken carcasses and 5) high pressure MSM from chicken collarbones. Statistically significant (p < 0.001) differences in the ultrasonic velocity were observed for each of investigated kinds of meat. High significant correlations were found between the ultrasonic velocity and the content of protein, fat, sodium and density of the investigated meat. The applicability of the developed ultrasonic method for identifying various kinds of meat and to determine the content of protein, fat, sodium and density was demonstrated. Keywords:physicochemical parameters, mechanically separated meat, ultrasonic velocity, protein content, calcium content, fat content Affiliations:
| |||||||||||||||||||||||||||||||
3. | Lipczyńska M.♦, Michałowska I.♦, Werys K.♦, Marczak M.♦, Lewandowski M., Lipiec P.♦, Kasprzak J.♦, Klisiewicz A.♦, Szymański P.♦, Płońska-Gościniak E.♦, Artefakty nieinwazyjnego obrazowania serca, Kardiologia Polska, ISSN: 0022-9032, DOI: 10.5603/kp.2015.0206, Vol.73, pp.60-70, 2015 Abstract: Nieinwazyjne metody obrazowania serca są nieodłączną częścią współczesnej diagnostyki kardiologicznej. Jakość obrazowania niezależnie od użytej techniki stanowi ważny element interpretacji wyniku. Znajomość najczęstszych artefaktów echokardiografii, tomografii rentgenowskiej (CT, X-ray computed tomography) i badania serca metodą rezonansu magnetycznego (CMRI, cardiac magnetic resonance imaging) oraz sposobu ich uniknięcia jest istotna w codziennej pracy. Keywords:obrazowanie medyczne, USG, CT, CMRI Affiliations:
|
Patents
Filing No./Date Filing Publication | Autor(s) Title Protection Area, Applicant Name | Patent Number Date of Grant | |
---|---|---|---|
440895 2022-04-07 - - | Kiełczyński P. M., Wieja K., Balcerzak A., Szalewski M.♦, Szymański P.♦, Ptasznik S.♦Sposób identyfikacji różnych rodzajów mięsa oddzielonego mechanicznie stosując pomiary gęstości masowejPL, Instytut Podstawowych Problemów Techniki PAN | - - - | |
436600 2020-12-30 BUP 27/2022 2022-07-04 | Kiełczyński P. M., Wieja K., Szalewski M.♦, Balcerzak A., Szymański P.♦, Ptasznik S.♦Sposób ultradźwiękowej identyfikacji różnych rodzajów mięsa oddzielonego mechaniczniePL, Instytut Podstawowych Problemów Techniki PAN | - - - |